Sindirim Çesitleri :
Sindirim olayı mekanik (fiziksel) ve kimyasal sindirim olarak iki sekilde gerçeklesir.
a) Mekanik (Fiziksel) Sindirim :
Besinlerin salgı (enzim) kullanılmadan (fiziksel olarak) çigneme ve kas
hareketleriyle küçük parçalara ayrılmasına (kana veya hücrelere geçebilecek hale
getirilmesine) mekanik (fiziksel) sindirim denir.
• Agızda ki disler sayesinde çigneme olayı sayesinde mekanik sindirim yapar.
• Midede ki kaslar kasılma olayı sayesinde mekanik sindirim yapar.
• Bütün besinlerin mekanik sindirimi agızda baslar.
b) Kimyasal Sindirim :
Besinlerin su ve enzim (salgı) kullanılarak küçük parçalara ayrılmasına (kana veya
hücrelere geçebilecek hale getirilmesine) kimyasal sindirim denir.
• Karbonhidratların kimyasal sindirimi;
– Agızda, tükürük içinde bulunan enzimler (pityalin) sayesinde baslar.
– İnce bagırsakta pankreas öz suyunda bulunan enzimler (amilaz)
sayesinde biter.
• Proteinlerin kimyasal sindirimi;
– Midede mide öz suyu içinde bulunan enzimler (pepsin) ve mide asidi
sayesinde baslar.
– İnce bagırsakta pankreas öz suyunda bulunan enzimler (tripsin)
sayesinde biter.
• Yagların kimyasal sindirimi;
– İnce bagırsakta karaciger tarafından üretilen safra salgısı ile baslar.
– İnce bagırsakta pankreas öz suyunda bulunan enzimler (lipaz)
sayesinde biter.
• Bütün besinlerin kimyasal sindirimi ince bagırsakta tamamlanır.