Hiçbir şey yemeden yaşayabilir miydiniz? Tarih öncesi devirlerde insanlar avlanarak, yabani tahıllar ekip biçerek yaşamak için en önemli şeyi yaptılar: Beslendiler.
Canlıların hareket etmesi, büyüme ve gelişmesi, yıpranan dokulardan onarılması, kısacası yaşaması için beslenmesi gerekir.
Beslenme sırasında aldığımız et, peynir , ekmek gibi büyük moleküllü besinlerden hücrelerimiz doğrudan yararlanabilir mi?
Hücre zarı büyük moleküllere geçirgen değildir. Öyleyse hücrelerin yararlanabilmesi için besinlerin küçük parçalara ayrılması gerekir.
Besinlerin parçalanması iki aşamada gerçekleşir:
1. Besinler fiziksel olarak daha küçük parçalara ayrılır. Dişlerle parçalama, dille ezme , mide ve bağırsaklarla çalkalama bu görev için özelleşmiştir.
2. Besinler su ve enzim adı verilen özel parçalayıcı maddelerle en küçük yapı taşlarına ayrılır. Bu aşamanın sonunda besinler kanda taşınabilecek ve hücre zarından geçebilecek hale gelir.
Enzim: Canlılarda kimyasal reaksiyonları hızlandıran protein yapıdaki maddelere denir. Sindirim enzimleri besinlerin kimyasal sindiriminde görev alır.