Besinlerin Sindirimi ve Sindirilen Besinlerin Kana Geçisi :
Büyük moleküllü besin maddelerinin (içeriklerinin) kana ya da hücrelere girebilecek
yani hücre zarından (porlardan) geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına sindirim
denir. Besin içeriklerinden karbonhidratlar, proteinler ve yagların sindirimi ince bagırsakta
tamamlanır ve sindirilen besinler ince bagırsakta bulunan ve tümür denilen çıkıntılardan
kana verilir. Tümür denilen çıkıntılarda (eldiven parmakları gibi) çok sayıda kılcal kan
damarı bulunur. Sindirilen besinler tümürlerden emilerek (emilim yolu ile) kana geçer ve
kan yoluyla hücrelere tasınır.
Besin içeriklerinden su, mineraller ve vitaminler sindirime ugramadan kalın
bagırsaga gelir ve kalın bagırsakta bir süre bekletildikten sonra kalın bagırsaktan emilerek
kana verilir ve kan yoluyla hücrelere tasınır.
(••• Yaglar ince bagırsakta sindirildikten sonra lenf damarlarına verilir ve lenf
damarlarından kan dolasımına karısır).
NOT : 1- Besinlerin sindirim sisteminde sindirilme veya kalma süresi :
Agız : 20 Saniye
Yemek Borusu : 10 Saniye
Mide :2–6 Saat
İnce Bagırsak : 5 Saat
Kalın Bagırsak : 24 Saat