Ağzımızdaki bir besinin vücudumuzdaki yolcuğu sırasında hangi aşamalardan geçtiğini gelin ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
Besinin Vücuda Giriş Kapısı "Ağız"
Tükürük, besinlerin yumuşaması, kayganlaşması ve lokma haline getirilerek yutaktan aşağıya doğru ilerlemesini sağlar. Tükürük içinde bulunan enzim karbonhidratların kimyasal sindirim başlar.
Besinin Vücuda İkinci Durağı "Yutak"
Ağızdan sonra yutağa gelen besin burada sindirime uğramaz. Yutağa çeşitli kanallar açılır. Bunlar; iki burun deliği, ağızla olan bağlantı kanalı,soluk borusuyla birleşen küçük dil açıklığı,mideye kadar giden yemek borusu , orta kulak boşluğuna açılan östaki borusudur.
Besini Mideye İleten Kanal "Yemek Borusu"
Yutaktan yemek borusuna ulaşan besin burada kimyasal sindirime uğramaz. Yemek borusunda bulunan kas güçlü ve ritmik bir şekilde kasılarak besini mideye iletir.
Kastan Oluşan Bir Torba "Mide"
Kas tabakasından oluşmuş mideye gelen besin, burada çalkalama hareketleriyle fiziksel sindirime uğrar. Ayrıca midede üretilen enzimler,proteinlerin kimyasal sindirimde görevlidir.
"İnce Bağırsak"
Midenin çalkalama hareketiyle ince bağırsağa gelen besin burada da aynı hareketine devam eder ve fiziksel sindirime uğrar.
"Kalın Bağırsak"
İnce bağırsakta sindirimi tamamlanarak kana geri emilen besinlerin dışında, sindirilemeyen besinlerin artıkları için son durak kalın bağırsaktır.