AYNI DÜZELEMDE DOĞRULAR VE AÇILAR: Aynı düzlemde olan doğruların tüm durumları sadece 3 çeşittir.
Aynı düzlemde olan doğruların tüm durumları sadece 3 çeşittir.1)3 Doğru aşağıdaki gibi birbirine paralel olabilir.
2)3 doğru bir noktada kesişebilir.Aynı noktada kesişen doğrulara noktadaş doğrular denir.Aşağıdaki 3 doğru noktadaş doğrudur.
3)3 doğrudan bir tanesi diğer iki paralel doğruyu farklı noktalarda kesebilir.
Yandaki iki yol birbirine paralel üstünden geçen köprüsü bu parelel doğruları kesen doğrudur. Paralel iki doğruyu kesen doğruya "
kesen" denir. 4)3 doğru birbirini aynı düzlemde ikişer ikişer kesebilir.Bu şekilde oluşan geometrik şekile "
üçgen" denir.
3 doğrunun birbirine göre durumları yukarıdaki gibidir.Bu konu ile ilgili sorular bir resim verilip (özellikle cadde resimleri);resim üzerinde oluşan doğruların birbirine göre durumları sorulabilmektedir.SORU 1:
Yandaki şekildeki koyu renkle çizilen doğrular için ne diyebiliriz? A)Kesen B)Doğrusal C)Noktadaş D)Doğrudaş
ÇÖZÜM:Koyu renkli doğruların hepsi bir noktada kesiştiği için bu doğrulara noktadaş doğrular denir.
Doğru Cevap:C NOT:Doğrular iki ucuda sonsuza kadar uzanan şekiller olduğu için bazı durumlarda doğruların uçlarını uzatmamız gerekebilir.ÖRNEK: Yandaki şekil iki pareleli bir kesen gibi görünüyor olabilir oysaki kırmızı doğruları uzantısı yönünde biraz uzatınca üçgen şeklini aldığınıı yani ikişer ikişer birbirini kesen doğrular olduğunu görebiliriz.
DOĞRULARIN OLUŞTURDUĞU AÇILAR | Yandaki şekle göre; b=e,a=f,d=g,b=h yöndeş açılar olup birbirlerine eşittir.a=c,b=d,f=h,e=g ters açılar olup birbirine eşitttir.b=g,a=h dış ters açılar olup birbirine eşittir.f=c,d=e iç ters açılar olup eşittir. |
ÇÖZÜM:Doğru cevap C şıkkıdır 4 ile 7 yöndeş açı değil diğerleri yöndeş açılardır.
Birbirine paralel iki doğrunun bir kesenle yaptığı Açılar Bir doğunun bir yüzeyindeki açıların toplamı 180 derecedir.Bu özellik ve yukarıdaki yöndeş,iç ters,dış ters,ters açılıarı kullanarak açıları kolayca bulmamız mümkündür.
şekilde de görüldüğü gibi iki yöndeş açıların ölçüleri eşittir.